Keetie 6 september 2011 gestart Share 6 september 2011 gestart (aangepast) Het is jarenlang in ons gezin een traditie geweest om de dag nadat we bloemkool hadden gegeten bloemkoolsoep te maken. Dat ging zo door totdat de bloemkool niet meer zo lekker smaakte als vroeger. Het is een makkelijk recept wat ik bijna uit mijn hoofd ken, hoewel het zo af en toe even spieken is naar de oja hoeveelheden: 45, 45, 100 en 1 liter... Ook zó lekker dat mijn vader - toen mijn ouders eens langskwamen op de camping waar we destijds een paar weken stonden en ze een kop bloemkoolsoep aangeboden kregen - uitriep tegen mijn moeder: "Dat moet jij ook eens maken." De bloemkoolsoep staat op blz. 92 van mijn Elektro Kookboek. Een uitgave van het Centraal Bureau der Vereniging van Directeuren van Electriciteitsbedrijven in Nederland, Arnhem. Het kookboek kregen we gratis aangeboden bij de aanschaf van ons toenmalige electrische fornuis. Ik ben dermate enthousiast over dit kookboek dat toen ik in 1 oogopslag eenzelfde kookboek bij de kringloopwinkel zag staan (alleen latere uitgave), ik deze voor onze zoon aanschafte, die er nu 'ook bij zweert'. Lekker basis! Het recept van bloemkoolsoep: 45 g boter 45 g bloem 1 l kooknat van bloemkool (2 bouillonblokjes of 1 bouillon tablet) stukjes bloemkool 1 dl melk nootmuskaat Smelt de boter bij de hoogste stand, roer er de bloem door en voeg roerende en bij gedeelten het bloemkoolwater, desgewenst met de bouillonblokjes of de bouillontablet toe. Schakel op 0 zodra de soep kookt. Gebruik overgebleven stukjes bloemkool als vulsel in de soep. Laat de soep nog even doorkoken. Roer er de melk en de nootmuskaat door, die vooraf met een lepel soep is aangemengd. Vraagt u maar ... 6 september 2011 aangepast door Keetie Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 6 september 2011 gepost Share 6 september 2011 gepost Ik vind bloemkool echt zo vies Maar ik ben benieuwd wat je nog meer kookt! Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Keetie 6 september 2011 gepost Auteur Share 6 september 2011 gepost Ik vind bloemkool echt zo vies Maar ik ben benieuwd wat je nog meer kookt! Misschien verandert het wat aan je smaak als je de bloemkool in bouillon kookt (ik gebruik altijd een tablet vleesbouillon van Knorr). En een kaassaus erbij is het ook helemaal... Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 6 september 2011 gepost Share 6 september 2011 gepost Ik kook zelf niet uit pakjes en al helemaal geen Knorr bouillon want dat is gewoon smaakversterker met zout. Kaassaus trekt me ook echt niet, ik ben een behoorlijke zeikerd met eten Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Hinse 6 september 2011 gepost Share 6 september 2011 gepost Neemt niet weg dat dit een mooi topic is! DJ, jij had vroegah ook zo'n topic, maar dan ging het vaak over koekjes bakken e.d. Aangezien ik wel van bloemkool houdt, zal ik eens kijken naar dit recept. Ziet er lekker uit. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 6 september 2011 gepost Share 6 september 2011 gepost Ja ik wil binnenkort zeker weer baktopics maken en ik blijf Keeties kooktopic volgen uiteraard Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Keetie 7 september 2011 gepost Auteur Share 7 september 2011 gepost Ik kook zelf niet uit pakjes en al helemaal geen Knorr bouillon want dat is gewoon smaakversterker met zout. Kaassaus trekt me ook echt niet, ik ben een behoorlijke zeikerd met eten Wie heeft het hier over pakjes? De kaassaus wordt zelf gemaakt, kan dus iedere keer anders smaken. Het is dat die bloemkool (en daardoor de soep) weer zo ouderwets lekker smaakte, anders had ik dit topic echt niet geopend. Zo'n keukenprinses ben ik nou ook weer niet... Maar nu ik je toch aan de lijn heb, hoe breng jij je eigengemaakte soep op smaak? Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 7 september 2011 gepost Share 7 september 2011 gepost Je hebt het over Knorr: dus pakjeseten Als je weinig tijd hebt kun je biologische boullionblokjes gebruiken of als je een keer veel tijd hebt zelf boullion maken en die invriezen. Als je de boullion heel erg inkookt dan kun je hem zelfs in ijsblokjesvorm invriezen en zo heb je dan toch weer een soort boullionblokjes. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Keetie 7 september 2011 gepost Auteur Share 7 september 2011 gepost Je hebt het over Knorr: dus pakjeseten Als je weinig tijd hebt kun je biologische boullionblokjes gebruiken of als je een keer veel tijd hebt zelf boullion maken en die invriezen. Als je de boullion heel erg inkookt dan kun je hem zelfs in ijsblokjesvorm invriezen en zo heb je dan toch weer een soort boullionblokjes. En ik wou niet flauw doen, dus schreef ik niet dat boter of margarine ook in een pakje zit en wat te denken van de bloem ... En waarmee maak je jouw vleesbouillon op smaak? Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Keetie 7 september 2011 gepost Auteur Share 7 september 2011 gepost Bij het doorlezen van oude post kwam ik dit soepgedichtje weer tegen, vond ik wel toepasselijk ... Vroutjie! sê Mannetjie, graag wil ek weet wat ons vanaand straks vir aandete eet? Groentesop, groentesop, groentesop, Mannetjie Hoor net hoe pruttel die sop in die pannetjie Maar gaan asseblief tog 'n kruinaeltjie haal My beursie is leeg, ek sal môre betaal. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 7 september 2011 gepost Share 7 september 2011 gepost En ik wou niet flauw doen, dus schreef ik niet dat boter of margarine ook in een pakje zit en wat te denken van de bloem ... En waarmee maak je jouw vleesbouillon op smaak? Bloem komt niet uit een pakje maar haal je bij de molen En margarine is uit den boze. Een goeie basisboullion maak je met rundergehakt, mergpijpjes (varken) en gewoon wat vlees rund/varken maakt niet veel uit. Daarnaast gebruik je zout, hele kruidnagel, folie, laurierblad, hele peperkorrels, wortel, prei, selderij, uien, knoflook, gember. Uiteraard ook wat peper en zout. Gebruik een goede zeezout of liever nog himalayazout. Veel meer heeft een boullion niet nodig. Niet koken en de eiwitten afschuimen. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Hinse 8 september 2011 gepost Share 8 september 2011 gepost Wel biologisch, ecologisch, macrobiotisch en fairtrade neem ik aan? Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 8 september 2011 gepost Share 8 september 2011 gepost Wel biologisch, ecologisch, macrobiotisch en fairtrade neem ik aan? Als het biologisch kan moet je dat zeker doen, daar zit veel meer echte smaak aan, geen smaak die ontwikkeld wordt in een chemisch lab Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Keetie 17 september 2011 gepost Auteur Share 17 september 2011 gepost Als het biologisch kan moet je dat zeker doen, daar zit veel meer echte smaak aan, geen smaak die ontwikkeld wordt in een chemisch lab Een berichtje op Teletekst meldde dat volgens Bionext, Utrecht, steeds meer mensen biologisch kopen. Supermarkten schijnen 30 % meer te hebben verkocht tijdens de 1e helft van dit jaar. De Bio bestsellers zijn zuivel, vleeswaren en eieren. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.