djkoelkast 16 oktober 2010 gestart Share 16 oktober 2010 gestart Appelplaatkoek! Een soort hele snelle appeltaart, maar dan met veel meer crunch. Lekker met havermout voor de extra smaak en bite. Hoe maak je die? Zo: Deeg: 250g zelfrijzend bakmeel 250g suiker (ik gebruik voor de smaak en krokantheid altijd ongeraffineerde rietsuiker) 125g havermout 200g boter (roomboter, geen margarine!) snufje zout paar theelepels kaneel 1 citroen (schil en wat druppels sap) Vulling: 4 zoet/zure appels (jonagold bijvoorbeeld) paar druppels citroensap van bovenstaande citroen paar theelepels kaneel paar eetlepels suiker Voorbereiden: Zet je oven aan op 160 graden (gebruik liever geen hete lucht oven, maar een normale oven met boven/onderwarmte). Neem de bakplaat en leg hier bakpapier op. Schil de appels, snijd ze in 4 stukken en verwijder de klokhuizen: Snijd de appels in blokjes, mag best onregelmatig, dat geeft wat meer textuur: Voeg wat suiker toe (+/- 2 eetlepels, niet te veel, want het deeg is al zoet): Voeg wat kaneel toe (+/- 2 theelepels, mag best riant): Meng dit alles door elkaar: Snijd 200g boter af en doe dit in een pannetje: Smelt de boter. Let op: vuur niet te hoog zetten, de boter moet niet bruin worden of borrelen!: Zo moet de gesmolten boter er uit zien: Doe het bakmeel en suiker in de kom: Rasp de schil van de (gewassen) citroen en voeg een paar druppels sap toe: Voeg de havermout toe: Voeg 1-2 theelepels kaneel toe (naar smaak) en een snufje zout. Zout is er voor het bakresultaat, de plaatkoek moet niet zout worden natuurlijk, dus zeg een mespuntje: Meng dit met een vork goed door elkaar: Voeg de gesmolten boter toe: Meng dit eerst met de vork en later met je handen door elkaar. Maak er een soort bal van. Het deeg kruimelt makkelijk uit elkaar: Verkruimel het deeg en meng het weer goed door elkaar. Doe dit (bal maken, verkruimelen, mengen, bal maken etc.) net zo lang tot je geen los meel meer ziet. Doe nu iets meer dan de helft op de bakplaat: Druk dit met je handen goed plat, tot je een soort koek hebt: Voeg nu de gesneden appels toe: Verkruimel wat je aan deeg over hebt over de appels en druk dit licht aan, dit dus niet te stevig, want het moet kruimelig blijven. Een uur op 160-165 graden bakken, tot het deeg mooi bruin is. Over een uur het lossen van de koek en natuurlijk het eindresultaat Alvast eet smakelijk! Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Hinse 16 oktober 2010 gepost Share 16 oktober 2010 gepost Ziet er erg smakelijk uit! Ik denk dat ik dit ook eens ga proberen binnenkort. Je hebt er een helder verhaal van gemaakt, lekker veel foto's ook! Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 16 oktober 2010 gepost Auteur Share 16 oktober 2010 gepost Dit is echt heel makkelijk en heel snel te maken, daarom is het zo ideaal. Alleen genoeg oventijd geven, de appels moeten echt garen, dus minimaal een uur en daarna op kleur. Zometeen foto's van hoe hij er uit komt Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 16 oktober 2010 gepost Auteur Share 16 oktober 2010 gepost Ik vond hem wat licht, dus heb de laatste 5 minuten op 180 graden gedaan, maar hij werd aan de randjes iets te donker. Echter geen enkel probleem: meteen er af snijden als de koek nog warm is, dan is hij nog zacht. Dan is dit het eindresultaat: Ziet er op de foto (door het felwitte flitslicht) altijd wat dramatischer uit dan het is, hij lijkt wel half zwart nu maar dat valt wel mee Laat de koek 15 minuten afkoelen, op het bakpapier op een rooster (dus niet meer op de bakplaat), daarna het bakpapier weghalen en op een rooster verder laten afkoelen. Straks nog een foto van de afgesneden punten Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 16 oktober 2010 gepost Auteur Share 16 oktober 2010 gepost Dan in puntjes of wat je ook wil snijden: Een knapperige bodem, zachtzure fruitige binnenkant en brosse bovenkant. Dat is de sensatie van een appelplaatkoek Quote Link naar bericht Delen op andere sites
wonderer 16 oktober 2010 gepost Share 16 oktober 2010 gepost Dat ziet er goed uit, zeg... moet het per se zelfrijzend bakmeel zijn of mag het ook gewoon bloem zijn met wat los bakmeel? En hoeveel dan? Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Ross 16 oktober 2010 gepost Share 16 oktober 2010 gepost Dat ziet er heerlijk uit. Misschien een ideetje voor volgend weekend. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 16 oktober 2010 gepost Auteur Share 16 oktober 2010 gepost Dat ziet er goed uit, zeg... moet het per se zelfrijzend bakmeel zijn of mag het ook gewoon bloem zijn met wat los bakmeel? En hoeveel dan? Dat is hetzelfde, zelfrijzend bakmeel = zachte bloem + bakpoeder. Je doet 1 zakje bakpoeder op 500g bloem, een zakje is 16 gram, dus 8 gram (+/- 2 theelepels) bakpoeder in dit recept. Dat is dan bakpoeder van Dr. Oetker en dat soort, wijnsteenbakpoeder (natuurproduct) moet je de instructies voor volgen, want die verhoudingen liggen heel anders. Volgens mij is Amerikaans bakpoeder vergelijkbaar met Dr. Oetker bakpoeder. In de VS moet je hebben: Cake & Pastry/Type 45 flour, dat is zachte bloem. Als je die niet kunt vinden mag je ook All Purpose & Bread/Type 55 flour gebruiken, maar in geen geval hoger dan 55, want daar zitten veel te veel gluten in en dan wordt het broodachtig. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
samba-boy 16 oktober 2010 gepost Share 16 oktober 2010 gepost Ah fijn, weer een nieuw deeltje "Koken met Koelkast" Bedankt, ik weet wat ik morgen ga klaarmaken Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Ross 16 oktober 2010 gepost Share 16 oktober 2010 gepost Het is dat ik de helft van de ingredienten niet in huis heb, anders had ik er ook een gemaakt. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
randy_roes 16 oktober 2010 gepost Share 16 oktober 2010 gepost Ik durf deze topics nooit te openen, want ik krijg er zo verdomd honger van! Bedankt dj, nu moet ik om half 2 's nachts nog in m'n frigo op zoek naar iets wat er even lekker uit ziet als die koek van jou! :') Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 17 oktober 2010 gepost Auteur Share 17 oktober 2010 gepost Ik durf deze topics nooit te openen, want ik krijg er zo verdomd honger van! Bedankt dj, nu moet ik om half 2 's nachts nog in m'n frigo op zoek naar iets wat er even lekker uit ziet als die koek van jou! :') En, is het nog gelukt? Quote Link naar bericht Delen op andere sites
randy_roes 17 oktober 2010 gepost Share 17 oktober 2010 gepost Neen, moest het stellen met wat vanillepudding Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.