djkoelkast 8 mei 2010 gestart Share 8 mei 2010 gestart ...vandaag Pistachemoorkoppen, naar eigen recept. Te beginnen met het beslag. Dat is gewoon soezenbeslag en kun je in elk kookboek vinden. Ik wil me in deze serie meer gaan toeleggen op bereidingswijzen en ideeën dan recepten. Als het geen algemeen recept is zal ik het er bij vermelden, maar dit is dus standaard. Begin met de oven voor te verwarmen op 230 graden celcius (of anders als je recept dit vraagt). Het beslag mag niet klonterig zijn dus moet echt 10 minuten (da's lang hoor!) mixen. Met een handmixer een hele klus, maar ik heb een K-Mix daarvoor. Dit is na 2-3 minuten en nog niet stroperig zoals de bedoeling is: Na 10 minuten is het mooi stroperig en enigszins luchtig: Neem een spuitzak met een rond uiteinde, dus echt een circelvorm, niet zo'n slagroom stervorm dus. Spuit dit op een bakplaat waar bakpapier op ligt. Het is het mooiste om perfecte bolletjes te maken, maar ik vond het tuutje erop wel leuk: Nu 25 minuten in de oven, dat geeft ons tijd wat aan het pistachegehalte te doen. Verse noten zijn zeer belangrijk, dus gebruik geen voorgebrande uit de supermarkt en al helemaal geen gezouten (!). Het wordt een zoet gebakje, niet zoet met zoute nootjes, bah. Ik bak mijn nootjes zelf, je kunt ongebrande noten halen op de markt of bij de notenspeciaalzaak. Heb je nou geen nootroaster thuis staan dan kun je ze ook op de markt halen, daar worden ze vaak vers voor je gebakken of zijn diezelfde dag gebakken. Vraag om ongezouten pistachenoten. Veel heb je niet nodig: Hier gaan ze dus de nootroaster in: En komen er na 4 minuten gebakken uit. Nu volledig laten afkoelen in een zeef of iets in die richting zodat de warmte er uit kan, ze moeten volledig gekoeld zijn voor we er weer wat mee kunnen namelijk. Als de soesjes klaar zijn kunnen ze uit de oven. Laat ze afkoelen op een rooster, anders worden ze slap aan de onderkant: Tijdens het afkoelen kunnen we de inmiddels ook afgekoelde pistachenoten pellen en daarna deppen met wat keukenpapier om het overtollige vet te absorberen. Dit is voor het deppen: Verder met het kloppen van de slagroom. Voor deze 12 grote moorkoppen heb je 2 potjes van 250ml nodig. Inderdaad, een halve liter slagroom, ongeslagen, ongezoet. Voeg bij de slagroom 3 eetlepels suiker (voor de beste smaak gebruik je ongeraffineerde rietsuiker, dat geeft nèt dat beetje meer) en pistachesaus. Dit is ijssaus waar je ook milkshakes mee kunt maken. Doe naar smaak 1 a 2 maatlepels (de grootste maat) bij de slagroom tijdens het kloppen, maar klop nog niet te hard. De suiker moet eerst oplossen, anders krijg je korrels suiker in de slagroom en dat willen we niet. Maak de slagroom niet te zoet, maar voor je eigen smaak net niet zoet genoeg, want we gaan de moorkoppen glazuren met suikerglazuur. Rasp de pistachenoten, behalve de 6 mooiste groene en deel die in 2. Ze gaan net als pinda's vrij makkelijk van elkaar. Deze gebruiken we als decoratie. De rest dus op een fijne rasp raspen: Hou een ruime eetlepel geraspte pistache apart en doe de rest bij de slagroom: Klop de slagroom iets stijver dan normaal, dit omdat we geen klop-fix gebruiken en de slagroom er straks niet uit moet lopen: Gebruik het smalste hulpstuk van de spuitzak om een gaatje in de soezen te prikken en er slagroom in te spuiten: Maak nu glazuur met poedersuiker en pistachesaus. Doe er een paar druppels water bij, maar zorg dat het nog redelijk stevig is: Bovenstaand was iets te slap, dus een klein beetje poedersuiker erbij. Glazuur nu de moorkoppen, strooi er wat geraspte pistache op, een minitoefje slagroom en steek daar een halve pistachenoot op: EET SMAKELIJK! Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Ross 9 mei 2010 gepost Share 9 mei 2010 gepost Dat ziet er verdomd lekker uit Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Frey 9 mei 2010 gepost Share 9 mei 2010 gepost Veel te lekker. Ik zou er zo in willen bijten. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Y J 9 mei 2010 gepost Share 9 mei 2010 gepost Veel te lekker. Ik zou er zo in willen bijten. Dat zei m'n vrouw ook vannacht. Oh God, wat flauw zeg... . Ik moet wel zeggen dat ik er ook een ontzettende honger van krijg . Vroeger maakten we nog weleens een taart of brownies, maar dat is echt al jaren geleden. Ik ga dit zelf ook eens proberen Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Frey 15 april 2013 gepost Share 15 april 2013 gepost Deze zien er nog steeds zo smakelijk uit. Maar ze zullen inmiddels wel al allemaal op zijn. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 16 april 2013 gepost Auteur Share 16 april 2013 gepost Denk niet dat als ik ze bewaard had ze nu nog lekker zouden zijn Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Hinse 16 april 2013 gepost Share 16 april 2013 gepost Denk niet dat als ik ze bewaard had ze nu nog lekker zouden zijn Dan zouden ze nog steeds groen zijn, maar dan van de schimmel. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Frey 16 april 2013 gepost Share 16 april 2013 gepost Misschien kunnen we ze met behulp van de foto's nog in gedachten proeven. Quote Link naar bericht Delen op andere sites
djkoelkast 16 april 2013 gepost Auteur Share 16 april 2013 gepost Bak ze zelf een keer Quote Link naar bericht Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.