Ga naar inhoud

samba-boy

User
  • Aantal items

    6522
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door samba-boy

  1. Op 17-1-2025 om 10:40, HAL9000 zei:

    Leuk topic!

    Prikkelt het geheugen!
    Want voor veel TV-shows/spelletjes ben ik achter de schermen verantwoordelijk geweest voor software en techniek... 

    o.a voor  Dayzers, Mes op Tafel, Per seconde wijzer, 2 voor 12, Lucky Letters, DenkTank, 10 voor taal , Jackpot, That's The Question, Quatro, Woordroof (NCRV)...

    Meen je niet, wat gaaf!  Ik heb me sowieso altijd afgevraagd hoe de link tussen de software van bijvoorbeeld Quatro (het zetten van die hokjes) en de regie gebeurde. De kandidaten moesten daar zelf '2 op rechts!' roepen waarna het werd gedaan, maar waar draaide het zoal op?

     

    Of ook Dayzers Donderdag (Wat een restyle van Jeopardy was), werd daarvoor iets al bestaands gebruikt of moest echt alles van de grond af gebouwd worden? Je bent echt meer dan welkom om hier wat herinneringen te delen als je tijd hebt, ik ben oprecht heel nieuwsgierig. Ik ken ook echt ál die spellen die je noemt :D

  2. Op 24-12-2024 om 23:22, BeRei zei:

    Ik merkte een week of twee terug al toen ik langs RTL Telekids zapte en zag dat alles breedbeeld was en het beeld ook onder handen genomen is. Op Videoland stond toen nog de gehele oudere 4:3 versie, dus ik kon goed vergelijken. Afhankelijk van de scène vind ik het wel of juist niet een verbetering. Ik zie nu de quiz aflevering, maar die ziet er niet uit met die felle kleuren van de Tineke Verburg quiz. Er zit ook een rare motion blur in de bewegingen bij Tineke en Bassie. Tekst, zoals de naam van de quiz, is dan wel weer super scherp en een verbetering. Maar dat is ook niet zo gek: de hele achtergrond is vervangen. Ook het shot AMERIKA zodra Bassie op de knop gedrukt heeft is totaal vervangen door iets anders. Geen wonder dat de tekst daar scherper is, want de resolutie van die nieuwe achtergronden in de quiz is waarschijnlijk hoger dan die van het bronmateriaal. De bank waar de Baron op zit is in dat pakhuis is dan weer overdreven bruin.

     

    Op Instagram zeggen ze dat ze van plan zijn om alle series zo te verbeteren. https://www.instagram.com/p/DD-Gq8liufe/?igsh=dWFkZGhtN3F4YWQz

    Om dit aan te halen: de reden waarom dit mogelijk was bij de quiz-beelden, is omdat deze beelden 100% voor een blauwe wand zijn opgenomen, en de originele betacam SP-masterbanden nog bewaard gebleven zijn. Daar kun je in de montage dus alles achter plaatsen als achtergrond wat je maar wil. Ook bijkomend voordeel is dat Tineke in haar presentatieshots nergens de 4:3-randen aantikt, dus die kan ongecropt een beetje in het linkerdeel van het beeld gezet worden.

     

    De rest, is allemaal pan en scan, uitrekken en AI-verscherpen en verhoogde verzadiging. Het is wel okay, maar het is... Tsja. Ik weet niet. Ik denk dat De reis vol verrassingen is gedaan om even speling en marge te kweken zodat de filmrollen straks nog één keer in 4K/8K ingescand kunnen worden...? Wishful thinking. Ik weet het.

  3. Dank je wel!

    Op 23-12-2020 om 12:51, Spiny Norman zei:

    Zelf vind ik het niet vreselijk belangrijk.

     

    De 'Compleet'-box bevat 76 afleveringen, inclusief 13 afleveringen die in 2009 zijn uitgebracht. Andere berichten schreven over 14 afleveringen (Tot op heden nog steeds op Bol), maar het zijn er dus maar 13. Sindsdien zijn er wat nieuwe seizoenen verschenen en ook uitgebracht, maar alles staat ook op de YouTube-pagina die ik hierboven deelde :D

  4. Ja, ik heb even gemist of er verder reacties waren.

     

    Wat anders, 2 vragen - wat is op dit moment de meest volledige Nederlandse (Dvd?-)uitgave van de serie, en welke afleveringen missen daar nu concreet nog op?

    En: is het nog steeds lopende, komen er nog steeds seizoenen bij?

  5. Op 8-11-2024 om 12:21, Spiny Norman zei:

    Audio is met een telefoon opgenomen van het televisietoestel... Argh het zou zoveel beter kunnen!

    Het beeld is geen probleem omdat dat vanuit Tsjechië natuurlijk nog bestaat.

     

    Maar ja, eigenlijk ook wel weer typisch Buurman & Buurman natuurlijk om het zó op te lossen. A je to...(!)

    Met een telefoon? Dan is er ergens een video-opname, dus. Plain en simple.

  6. Op 24-9-2024 om 18:21, Deemster zei:

    Ja, het is niet eenvoudig hè?  (...)

    PS. Wij zijn maar gegaan voor de "Bergenhenegouwen-order" :') Nu tot en met de Verzonken Stad gekeken, daarna waarschijnlijk Europa, Professor en Amerika, op die volgorde. (...)

    We vergeten één productie. 'De leukste liedjes van Bassie en Adriaan'. Ja, een compilatie, maar wel met nieuw opgenomen tussen-stukjes vanuit de 'Reis vol verrassingen'-caravan, om het een naam te geven. Volgens mij zodoende ook in dezelfde productieperiode gemaakt als de Slagersbanden-introducties van de Professor, maar wel eerder uitgebracht ('93, volgens de achterkant van deze Goodview-videoband). Later in '98 heruitgebracht (vraag me niet waarom, want in '97 kwam al 'De Leukste Liedjes Deel 1' uit) als 'De Bassie en Adriaan Top 10'.

  7. Leuke gimmick! 5 en 6 zou je volgens mij óók onder 1990 kunnen scharen. De oorspronkelijke reclamepromo waarin enkel Jos Bergenhenegouwen te horen was, zei toen namelijk aan het slot "En de allernieuwste video, Het geheim van de schatkaart. Maar liefst twee delen!".

     

    Die uitgaves waren in de jaren 90 ook gewoon all over the place, en het feit dat die hoesdrukken tot ver into 1999 nog werden gebruikt (en er dan een nieuwe band in kwam, met elk jaar een vernieuwd bandlabel: CNR Video met het rode lijntje, CNR Film & Video met schuine vierkant (ruit), CNR Film & Video met het rode blokje met gele (en soms gouden) CNR-lettering, en tot slot Arcade... soms zelfs nog een enkele keer BRIDGE ENTERTAINMENT) maakt de verwarring er niet minder op.

     

    De huur-uitgaves heb ik altijd een raar gegeven gevonden. As far as I know zijn Op Stap en Op Bezoek op eenzelfde moment geproduceerd en wellicht ook uitgebracht, en in die tijd bedoeld als huurbanden. Van de eerste uitgaves heb ik nooit varianten gezien met een 'normale grootte'-videobandhoes.

     

    Ik denk dat Feest met Bassie & Adriaan wel ná de Kroon, maar VÓÓR de Verzonken Stad uitkwam (de band van de Kroon deel 1 staat ook in het caravandecortje op de plank).

     

    Nummer 12 is een vreemde eend in de bijt, en was een uitgave van Goodview Home Video, net als 'De Leukste Liedjes van Bassie & Adriaan' (later heruitgebracht bij Arcade als de Top 10). Hoe dat zit weet ik niet, want zowel De Leukste Liedjes áls de Slagersbanden van de Professor hebben die introducties vanuit de caravan, die mogelijk in dezelfde opnameperiode geweest zijn.

  8. Op 24-8-2024 om 10:47, MarsM zei:

    Het klinkt mij als mogelijk een aflevering van ‘De Wuzzles’ uit de jaren 80, want dat ging over kleurrijke wezentjes (of beter gezegd figuurtjes die vaak bestonden uit een combinatie van twee dieren). In die reeks kwam regelmatig een drietal slechteriken terug (Krook, Kwakkedis en Dwark), waarvan eerstgenoemden een behoorlijk Haags accent hadden in de Nederlandse synchronisatie en Dwark was een harig onnozel wezentje met twee hoorns. Zou me ook niks verbazen als het door Alfred Lagarde is ingesproken.

     

    Als je zoekt op ‘Crock, Frizard, Brat’ zou je kunnen kijken of je het monstertje herkent?

    Scherp, De Wuzzles! :D Het enige waarom die bij mij afviel was het 'omgaan met mensen in de mensenwereld', want dat zit hier totaal niet in... ;(

  9. Op 21-8-2024 om 16:50, kevin81 zei:

    Even een longshot hier, maar ik zit me al maanden op te vreten en kan er niets over vinden. Mijn geheugen is ook niet super fris, maar wie weet kan iemand iets met mijn magere info :)

     

    Ik ben op zoek naar een tekenfilmserie, ik vermoed eind jaren '80 / begin jaren '90 (voor, of rondom, het Telekids tijdperk met Anniko van Santen). Volgens mij ging de serie over een groep harige, kleine, kleurrijke monsters in een mensenwereld. De enige echte "core memory" die ik nog heb van deze serie, was een klein harig monstertje met twee hoorns en een zwaar Haags accent. Aan het eind van één van deze afleveringen kwamen de sokken van de mensenkinderen ter sprake, waarbij het betreffende monstertje luid vroeg: "WAT ZÈN SOKKUH!?" Even later heeft het monstertje een sok om een van zijn hoorns, terwijl hij pseudo-onnozel in de camera kijkt.

     

    Ben benieuwd of er een belletje gaat branden bij iemand!

    Dat Haags accent is wel ongetwijfeld een toevoeging van het nasynchronisatie-bedrijf, zou JPS of Wim Pel geweest kunnen zijn... Zou de zoektocht flink kunnen verkleinen. Leuke vraag. Ik ben al aan het speuren (ook in de kranten), het probleem is alleen dat rond begin 90s Telekids alleen als 'Telekids' vermeld staat in de kranten. Dus er werd van alles vertoond, maar ik zou niet weten wat.

     

    Weet je wel zeker dat het RTL 4/Telekids was, of kon het ook bijvoorbeeld uit de VPRO zondagmorgen zijn?

  10. Wieteke van Dort is op 81-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. De TV-persoonlijkheid heeft een carrière van bijna 60 jaar achter de rug, vooral bekend van Oebele, De Stratemakeropzeeshow, Studio Lawaaipapagaai en haar talloze optredens als Tante Lien. Ook haar vele personages en vertolkingen van sketches en liedjes uit het kinderprogramma Het Klokhuis zullen velen zich bijblijven.

     

    451619577_1039301078197764_2891300368877

     

  11. Nederland - Engeland was gewoon geen goede wedstrijd. Ja, het werd opnieuw geteisterd (en wellicht gesaboteerd zelfs) door een te partijdige scheidsrechter, maar Nederland speelde ook gewoon echt niet goed.

     

    Nederland - Turkije was ook niet optimaal, maar dat was tenminste nog amuserend om naar te kijken... Al waren de acteurs in het team daar ook vermoeiend.

  12. https://youtu.be/xHHlTv5l2I8

    Heel pijnlijk dit te moeten zeggen, maar: te lang geleden. Je haalt al aan, de helft van het duo is helaas gaan hemelen (op de meest absurde wijze ook doordat al heel snel een link werd gelegd met een sketch uit de 70s waarin van Kooten aangeeft dat De Bie in of rond 2023 "even doodgaat"), en diegenen die nu overblijven zijn vaak uitsluitend de nazaten die geen reet snappen van wat er toen bedoeld werd door de oorspronkelijke makers. Ik zie dat namelijk steeds vaker bij retrospective-producties. Dan komt er een 'mediahistoricus' aan het woord die dan rare duidingen legt maar daarbij vooral de eigen toegevoegde waarde benadrukt.

    Er is enkele jaren geleden een hele 'Gegarandeáhd ongeautoriseáhd' aap met gouden ring-encyclopedie verschenen met daarin alle uitzendingen van het duo uitgeschreven (en een herdruk, met een deel waardeloze fouten hersteld), van de heren die later hetzelfde geintje flikten met Jiskefet en daar vervolgens (terecht) juridisch gezeik over kregen.

    Maar eigenlijk was het drieluik van Coen Verbraak van ongeveer 12 jaar geleden een schitterend slot en tegelijk ook een prachtige inleiding, voor hen die alleen de namen kenden maar nog niet wisten 'wat het duo nou zo groots maakte' (zo spreek ik uit eigen ervaring).

    https://youtu.be/OR9lHA2KiZo
     
    Ook deze reportage of beter nog mini-documentaire met Ot Louw geeft een glimp van de vroegere pracht en kracht van Koot en Bie, Jacobse en van Es, of gewoon van het Simplisties Verbond. Daar heb je geen theaterstuk voor nodig. Zeker niet als voor de ándere helft, van Kooten, het boek al jaren is gesloten.

  13. Op 6-7-2024 om 09:37, Deemster zei:

    Ja wat MarsM zegt klopt natuurlijk. Alle series t/m de Verzonken Stad (M.U.V. de Huilende Professor) zijn op film geschoten. Nu ben ik echter vergeten of het montagewerk ook puur met film is gedaan voor al die series. Ik dacht dat ze voor de montage van de latere series een tussenformaat gebruikten (Een of andere tape?) Ik zie dat MarsM en samba-boy dit ook aanhalen op pagina 7. 

    Good call. Uit mijn hoofd:

     

    Alles tot en met Diamant gedraaid én gemonteerd (knippen en plakken) op film. Eindmontage daarvan naar BCN/Ampex overgezet, ter uitzending.

     

    Professor gedraaid op BVU (U-Matic pro-formaat) en afgemonteerd naar BCN(?), de uitzendband.

     

    Vanaf Schatkaart tot en met Stad: BIJNA* alles draaien op film, die filmrollen meteen overzetten naar videoformaat (onbekend welk formaat, ik denk betacam?) en díe banden gebruiken om met videosysteem af te monteren.

    * Bijna: één kort sideshot zoals Bassie en Adriaan 'lopend over water' en zingend in de Verzonken Stad is in een bluescreen-studio gedaan. Dit lelijke en misplaatste shot is later vervangen door een door Martijn(?) knap composited shot met als basis een beeld van enkele minuten eerder, waarbij Bas en Aad net de zee in wilden lopen. Daarbij zijn ze losgeknipt en is de zee met het eiland in de verte achter ze gelegd, waardoor je een perfect special effect hebt.

    Ook: de volledige 100x B&A special, alle specials in het circus en dergelijken werden allemaal op video gedraaid en gemonteerd.

     

    Vanaf Europa ging verder alles op video.

  14. Op 24-6-2024 om 09:54, djkoelkast zei:

    16mm scannen is nou ook weer niet zo heel duur, maar het hermonteren kost heel veel tijd.

    Hermontage kan inmiddels geautomatiseerd worden, dat is waar ik Artificial Intelligence dus wél op zou inzetten: het virtueel laten spotten waar welk shot zou moeten. Ik weet dat Paramount dit in kort verleden gebruikt heeft bij de restauratie/remastering van Star Trek The Next Generation en Cheers (Allebei erg goed gelukt; enkel een paar shots waar geen HD-master meer van bepaalde shots voorhanden was wordt er teruggegrepen op de SD-versie uit de TV-edit, soms een paar seconden tops).

     

    Helaas gebruikt men het uitsluitend om beelden niet nog één keer in de benodigde definition in te hoeven scannen, en het gewoon naar een mooi beeld te faken... En dat vind ik kwalijk.

  15. Op 21-6-2024 om 01:03, djkoelkast zei:

    Maar niet alle filmrollen zijn er nog momenteel volgens mij.

    Ding-ding-ding: De Plaaggeest is he-le-maal weg. Alle hermontage gebeurde vanaf de ampex/BCN-tapes die al voor de uitzendingen gemaakt waren en bewaard gebleven zijn.

  16. 2 minuten geleden, Spiny Norman zei:

    Die ene is toch zeker Tubular Bells van Mike Oldfield, ook gebruikt in The Exorcist?

    Nee. Smorenburg maakte 'Dreigende Bellen' voor de serie, wat daar enigszins op gebaseerd was om als soundalike te dienen. Dit zal weer geïnspireerd zijn op de compositie-knockoff van Smorenburg.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...